Сьогодні в силу розвитку харчової індустрії і підприємств, що переробляють тваринні і рослинні жири, в стічних водах стало катастрофічно підвищуватися вміст масел і жирів. Щоб цей показник знизився і відповідав законодавчим нормативам, в установах громадського харчування, супермаркетах і магазинах з відділами кулінарії, а також м'ясної і рибної переробки, на підприємствах тваринництва, виробництвах рослинних масел і кормів, консервів, заводах миловаріння і переробки птиці, повинні встановлюватися спеціальні пристрої - жироуловлювачі.
Жировловлювач - це свого роду відстійник для первинного очищення стічних вод. Саме в ньому вода відділяється від жирових з'єднань. В результаті його роботи очищена вода зливається в каналізацію, а жир осідає у відстійнику. Жировловлювач - це надійний захист каналізаційної системи від зайвого засмічення.
Для ефективного функціонування жировловлювача і решти очисного обладнання потрібно періодично відкачувати його вміст. Компанія «Союзбудсервіс» займається обслуговуванням жироуловлювачів, встановлених як в супермаркетах і закладах громадського харчування, так на великих виробничих комплексах.
Особливості очищення жироуловлювачів
Існує кілька видів жироуловлювачів, в залежності від пропускної спроможності та обсягів накопичення жиру, виділяють: стандартні (для побутового застосування і використання в невеликих кафе), професійні (встановлюються в закладах громадського харчування, супермаркетах невеликих підприємствах з переробкою продуктів тваринництва і виробництва рослинного масла) і промислові (використовується на великих заводських комплексах).
Типова конструкція жировловлювача складається з двох камер: для попередньої очистки води і власне відділення жиру. Для простих моделей пристроїв рекомендується здійснювати очищення камери відділення жирового осаду мінімум чотири рази на рік. Ретельне очищення жировловлювача, а також повноцінне технічне обслуговування слід проводити раз на рік. Найчастіше на підприємствах, оснащених професійними жировловлювачами, є датчики, що сигналізують про необхідність очищення пристрою.
У разі недотримання правил експлуатації жировловлювача, в ньому накопичується надзвичайно великий обсяг відходів, його робота робиться нестабільною, з'являється неприємний запах, а з плином тривалого періоду жировий осад твердіє і остаточно паралізує функції пристрою. В кінцевому підсумку уникнути ремонту або повної заміни навряд чи вдасться.
Процедура очищення жировловлювача спочатку передбачає видалення крупного сміття одночасно з ліквідацією засмічень і промиванням резервуара. Тільки після цього відкачується жирова маса і за допомогою спеціальних засобів додатково очищається накопичувальна ємність.
Фахівці компанії «Союзбудсервіс» очищають жироуловлювачі ручним або автоматизованим способом. Переважно вручну чистять побутові жироуловлювачі, встановлені під мийку, - спочатку його від'єднують від трубопроводу, потім видаляються жирові відкладення, встановлюють на місце і наповнюють водою, щоб перевірити конструкцію на герметичність. З метою виключення будь-яких запахів застосовується додаткова обробка парою.